„Fortuna“ pita: Otuđeni, usamljeni… Postajemo li i socijalno neplodni?

NE UDAJU SE I NE ŽENE

U „Fortunu, pre neki dan, nazvao nas je jedan zabrinuti otac… Naime, njegova ćerka od 37 godina, zaposlena, radi kao profesor u školi, divna osoba , već 5 godina nema nikakvu vezu, povukla se od društva, izlazi vrlo retko…

I , razumljivo, otac je zabrinut za nju zato što tako živi, što je sama, što se ne udaje… pa budući da ima saznanje da se neki njegov prijatelj davno oženio posredstvom “Fortune“, setio se nas i moli za savet i pomoć.

Ovo nije usamljen slučaj. Čini mi se, da je , naročito poslednjih godina, sve češca pojava, da nas poziva neki od roditelja, zabrinut za svoje dete, od 30 i više godina, koje se ne udaje ili ne ženi…
Neko bi, možda, pomislio da je reč o razmaženim, neostvarenim, nesposobnim osobama, kojima je potrebna pomoć roditelja da upoznaju odgovarajuću osobu za brak.

Ali, stvarnost je sasvim drugačija…. Ta „deca“ , većinom izmedju 30 i 40, 45 godina su mahom fakultetski obrazovana, profesionalno ostvarena, situirana, tj. zaposlena, a često i stambeno obezbeđena…

Takav je slučaj bio i sa pomenutom ćerkom. Došla je u „Fortunu“ na razgovor,( u njenom slučaju nije bilo potrebno da je otac „nagovara“, jer je i sama bila svesna svoje emotivne situacije). Da li da kažem da je prelepo izgledala, da je jedna mila i draga osoba u svakom pogledu….

Pa gde je onda tu problem… i za nju, i za mnoge njoj slične?
Želja za brakom , porodicom, potomstvom postoji, materijalni uslovi su stečeni… Zašto se onda ne žene i ne udaju?

NAMETNUTA SINGL POZICIJA

Njih ne muče problemi koje smo, mi sociolozi, već ranije naveli kao razloge sve kasnijeg stupanja u brak kod jednog broja pripadnika mlade genaracije … I koji, kao takvi , nažalost, za većinu mladih ljudi u našoj zemlji i jesu ograničavajući, što se tiče zasnivanja bračnog i porodičnog života…

A razloge za to vidimo u padu ekonomskog standarda i sve lošijoj materijalnoj situaciji u društvu , rastućoj nezaposlenosti i malim, za život nedovoljnim zaradama, nemogućnošću rešavanja stambenog pitanja… dakle, u jednoj sveukupnoj i ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti, koja se reflektuje, i te kako, i na lični i emotivni život mladog čoveka.

To jeste činjenica… ali ovde želim da problem sve kasnijeg stupanja u brak , osvetlim sa još jedne strane, a na osnovu saznanja do kojih sam došla u radu sa mladim singl ljudima u „Fortuni“… a na koju , u našem društvu, nije obraćana pažnja, bar ne do sada.

Primetila sam da je sve više mladih ljudi, koji su sami , i da sve kasnije stupaju u brak, iako nemaju egzistencijalnih problema…i ne zato što je to njihov izbor, već im je to , prosto rečeno, nametnuta situacija. O čemu se tu radi?

Nametnuta im je , s jedne strane, zbog sve bržeg i zahtevnijeg tempa života, prezaposlenosti, nemanja vremena za privatan zivot… a sa druge strane, zbog rastuće otuđenosti među ljudima, smanjenog broja socijalnih kontakata i zatvaranja u uske krugove prijatelja, poznanika, rođaka…

Oni žele da upoznaju odgovarajuću osobu za zajednički život – brak… žele da zasnuju porodicu, žele da imaju decu… ali su im šanse za to , u njihovom okruženju, iz navedenih razloga, vrlo smanjene… ili nikakve!

U nekim zemljama, zapadno od nas, ovo je , jos ranije, uočeno kao pojava i kao problem. Tamo je i skovan izraz tu pojavu – EMOCIONALNA NEPLODNOST. Naime, rađena su istraživanja na tu temu… i rezultati su i pokazali da veliki broj singl osoba starijih od 30 godina, zaposlenih i stambeno obezbeđenih, jesu sami, ne zato što to žele, već su kao glavni razlog naveli upravo to što nisu još upoznali, zbog suženih mogućnosti, odgovarajuću osobu za zajednički život.

Imajući sve ovo u vidu… a znajući koja je svrha i delatnost „Fortune“…nameće se zaključak da „Fortuna“ svojim brčnim posredovanjem može biti, i jeste, sigurno jedan od načina da se singl pripadnicima te mlade populaciji pomogne u upoznavanju odgovarajuće osobe i zasnivanju braka i porodice.

Ljiljana Lepšanović Živanović
SOCIOLOG – SAVETNIK U „FORTUNI“